9.10.07

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Του Δημήτρη Δάινα
Μηχανολόγου Μηχανικού Τ.Ε.
Beng (H) Manufacturing systems
Email:ddainas@hotmail.com

Με αυτό τον τίτλο χαρακτηρίζονται οι μορφές ενέργειας που κατά κανόνα είναι ανεξάντλητες και υφίστανται ως φυσικά φαινόμενα, πχ.η ηλιακή ακτινοβολία ,ο άνεμος. Η τεχνολογία μας επιτρέπει να μετατρέψουμε την ισχύ αυτών των φυσικών φαινομένων σε ηλεκτρική ενέργεια.
Οι οικονομίες των ανεπτυγμένων τεχνολογικά και κοινωνικά χωρών βασίζονται στα μεγέθη ενέργειας που παράγουν για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες τους. Η παραγωγή ενέργειας ως επί το πλείστον βασίζεται στους φυσικούς πόρους που διαθέτει κάθε χώρα. Ο λιγνίτης είναι ένα ορυκτό το οποίο κυριαρχεί ως πρώτη ύλη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στην Ελλάδα μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν ο μοναδικός πόρος παραγωγής ηλεκτρισμού. Ο λόγος που έχει επικρατήσει είναι ότι υπάρχει σε αφθονία και είναι σχετικά εύκολη και οικονομική η εξόρυξη και η εκμετάλλευση του. Υπάρχουν και άλλες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την μαζική παραγωγή ενέργειας όπως το πετρέλαιο, η το φυσικό αέριο. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τις μονάδες που λειτουργούν με πυρηνική ενέργεια τότε έχουμε μια πλήρη εικόνα του παγκόσμιου ενεργειακού χάρτη.
Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από αυτές τις δραστηριότητες είναι εμφανείς έως και ιδιαίτερα έντονες δημιουργώντας πολλές φορές μη αναστρέψιμες μεταβολές. Μέχρι το σημείο όπου τα οικοσυστήματα δέχονται με ανοχή την ρύπανση, την καταστροφή και σπατάλη των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος γενικότερα. οι επιπτώσεις δεν είναι άμεσα εμφανείς και ίσως περνάνε στα ψιλά γράμματα ,όχι τυχαία. Αυτό είναι που μας προτρέπει στο να εφησυχάζουμε.
Στην εποχή που βρισκόμαστε αν κοιτάξουμε λίγο πιο προσεκτικά γύρω μας το περιβάλλον που ζούμε και θυμηθούμε πώς ήταν λίγο ή και αρκετό καιρό πριν τότε ίσως διακρίνουμε τα σημάδια που η φύση μας αποκαλύπτει. Για παράδειγμα απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, παρατεταμένοι περίοδοι ξηρασίας, αρρώστιες που πλήττουν χλωρίδα, πανίδα και ανθρώπινο πληθυσμό, μεταλλαγμένοι ιοί ,ακραία καιρικά φαινόμενα κλπ κλπ. Όλα αυτά τα στοιχεία υπήρχαν πάντα αλλά στις μέρες μας έχει κατά πολύ μικρύνει η συχνότητα με την οποία εμφανίζονται.
Το σίγουρο είναι πως αν συνεχιστεί η αλόγιστη εκμετάλλευση αυτών των πόρων και η παντελής αμέλεια και σεβασμός προς το περιβάλλον τότε κανείς δεν θα μπορεί να προβλέψει πόσο δύσκολη θα γίνει η ζωή μας...
Οι ανανεώσιμες / ήπιες μορφές παραγωγής ενέργειας εφαρμόζονται εδώ και αρκετά χρόνια και είναι δοκιμασμένες όσο αναφορά την αποδοτικότητα τους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως έχει σταματήσει η εξέλιξη και η βελτίωση τους. Αρχικά αποτελούσαν κρατικά μυστικά και έβρισκαν εφαρμογή στην διαστημική τεχνολογία (όπου ο μοναδικός φυσικός πόρος είναι η ηλιακή ακτινοβολία).Χρησιμοποιούνται χρόνια τώρα σε απομακρυσμένες περιοχές όπου στερούνται ορυκτών φυσικών πόρων ή είναι δύσκολη και αντιοικονομική η χρήση άλλων μέσων.
Στις χώρες της βόρειας Ευρώπης βρίσκονται πλέον σε άνθιση καθώς έχουν υιοθετηθεί ως αρχιτεκτονικά και δομικά στοιχεία που συμβάλουν καταλυτικά στην μείωση κατανάλωσης συμβατικής ενέργειας βιομηχανικών και κτιριακών εγκαταστάσεων.
Στην Ελλάδα οι ήπιες μορφές ενέργειας έχουν κάνει δυναμικά την εμφάνιση τους την τελευταία διετία. Ειδικά τον τελευταίο χρόνο και με τα κίνητρα που έχουν δοθεί από την ΕΕ και το κράτος αποτελούν πλέον επενδυτική διέξοδο για όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την μαζική παραγωγή ενέργειας. Κατά κύριο λόγο αυτοί οι επενδυτές είναι ιδιωτικοί και δημόσιοι επιχειρηματικοί οργανισμοί. Έχοντας σαν στόχο τη σταδιακή μείωση των εκπομπόμενων ρύπων η χώρα μας βρίσκεται στο στάδιο της ανάπλασης του ενεργειακού ορίζοντα σε πανευρωπαϊκό και πλέον επίπεδο.
Η μείωση κατανάλωσης συμβατικής ενέργειας και τα οφέλη που προκύπτουν αφορούν όλους όσους την χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση. Ηλιακοί συλλέκτες, ανεμογεννήτριες, συστήματα ψύξης-θέρμανσης με γεωθερμία και αλλά αποτελούν τεχνολογίες που μπορούν πλέον να μπουν στα σπίτια μας και να αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα συστήματα. Το αρχικό κόστος εφαρμογής τους είναι σχετικά υψηλό αλλά καταργώντας ή μειώνοντας τη χρήση πετρελαίου διαπιστώνεται ότι είναι συμφέρουσες λύσεις και επιπλέον φιλικές προς το περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: